Despre ţigani

(Articolul de faţă l-am publicat prima dată în 28.04.2012 pe platforma Naşul TV…aici cu adăugirile de rigoare )

O stire uimitoare a aparut ieri 27.04.2012 in ziarul “Libertatea”. Sub titlul “Ii spui cuiva “tigan”, risti 8000 de lei amenda!”(autor Radu Nistor), aflam cu stupoare ca CNCD “a solicitat Academiei Romane si Institutului de Lingvistica Iorgu Iordan sa schimbe definitia din DEX a termenului <tigan> “Astfel ca, Academia Romana a recurs la o “modificare importanta in editia din acest an a DEX . Definitia TIGAN a fost reformulata in sensul ca acest cuvant este unul jignitor, care odata folosit la adresa cuiva iti poate aduce o amenda de pana la 8000 de lei.’’.

Pai s-o luam metodic, ca sa ne lamurim noi insine- daca Academia Romana nu a dorit sau nu a fost lasata sa ne explice. In “Le Petit Larousse en couleurs”, ed.1995, am gasit urmatoarele definitii.(si ca sa nu fiu acuzata de RELE INTENTII si traducere din franceza in romana defectuoasa, transcriu definitiile in ORIGINAL) :
A. TSIGANE ou TZIGANE[tsigan] adj.(mot hongroi) Qui appartienent aux Tsiganes(-> rom). ; Misique tsigane : musique populaire de Boheme et de Hongrie, adaptee par les musiciens tsiganes. ; (nom masculin)- Langue indo-aryenne parlee par les Tsiganes
B. ROM [rom] adj invariable :
1. Ancien: Qui appartient a l’un des trios groupes que forment les tsiganes, les Rom(-> gitan, manouche)
2. Aujourd’hui : qui appartient aux Rom, le people tsigane dans son ensamble. (C’EST LA DENOMINATION QUE SE SONT CHOISIE LES TSIGANES[romanichels, Bohemiens, Egyptiens, Manouches etc] A LEUR PREMIER CONGRES FEDERATEUR EN 1971.
3. Pejoratif(aujourd’hui courrement) : Rom=Individu sans domicile fixe.

Alooo ! Tov Paun, v-ati bucurat DEGEABA ! Daca nu ati inteles ce scrie ACADEMIA FRANCEZA incerc o traducere cat mai simpla(mot a mot) ca sa inteleaga tot romanul :
ROM = denominarea denumirilor celor 3 mari grupe PE CARE « Les Tsiganes » si-au ales-o la congresul din 1971. Adica mai pe romaneste : DENUMIREA A FOST SCHIMBATA ARTIFICIAL , DE COMUN ACORD,. LA MARELE CONGRES DIN 1971. Si ca o incununare a CONFUZIEI create- tot artificial- in Romania, mai aflati ca chiar denumirea ROM este cea JIGNITOARE. Si asta n-o spun eu, ci ACADEMIA FRANCEZA. In lumina celor dovedite propun :
1. Dati in judecata Academia Franceza ;
2. Dezgropati-l pe M. Eliade, dati-l in judecata si obligati-l sa schimbe titlul romanului LA ŢIGĂNCI ! Sau- si mai bine- ARDEŢI TOATE exemplarele romanului cu acest titlu
3. Interziceţi Operetei Române sa mai puna in scena- si implicit sa mai existe reprezentaţii- opereta « VOIEVODUL ŢIGANILOR » de J. Strauss
4. Interziceţi Operei Naţionale Române de a mai avea in stagiuni TRUBADURUL de Verdi( în care exista CORUL ŢIGANILOR) ; CARMEN de G. Bizet, sa nu mai aiba reprezentatii.
5. Ardeţi în piaţa publică tabloul in ulei semnat N. Grigorescu CORTURI DE ŢIGANI
6. Pictorul Silivestu Mircea sa fie tras la răspundere pentru lucrarea ŢIGANII CU CORTUL.
7. Prevăd o scenă penibilă în timpul unui Festival Enescu în care un violonist vine să interpreteze Dansurile Ţigăneşti de Pablo Sarasate. Şi aici are surpriza neplăcută să afle că momentul este anunţat cum că va interpreta Dansurile Rrome de Sarasate. Imaginaţi-vă că virtuozul interpret este îndrituit să părăsească Festivalul, până ce autorităţile române îşi bagă minţile în cap
8, Răscoliţi-l în groapă pe Ioan Budai-Deleanu prin rebranduirea epopeei Tziganiada în…Rromaniada
Si exemplele pot continua la nesfarsit !
P.S. Astept represalii !

Corturi tigani-Grigorescu

(N.Grigorescu-Corturi de ţigani)

silivestru_mircea_tiganii_cu_cortul

(Silivestru M.-Ţiganii cu cortul)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s